tisdag 6 mars 2018

Hästar och tjejer. Två förhållanden som ofta kopplas ihop.
Tjejer pysslar om sina hästar, rider och tävlar.
Med ordning och reda, organiserat i Ridsport-
förbundet.
Klart de då också har en egen medlemstidning: Häst & Ryttare.

En pigg, snygg och lättläst tidning.
Klippt tre och en halv centimeter i A4-format, blekt papper, ljus och luftig layout.
Jag tycker mig känna igen vissa drag från förbundets tidning Ridsport:
Runda bilder och plattor med text, stora färgsiffror vid korta notiser, ingresser i olika färger.
Texter i två bredare spalter på varje sida, notisspalt i kanten eller liten rubrik eller luft lagt mellan textspalterna.

Hästen är i centrum genom hela magasinet. Vårdad och ompysslad, ibland kanske lite för mycket.
I en artikel varnar en veterinär för att göra hästen till människa. En vildhäst i frihet rör på sig dygnet runt och ligger ner mindre än en timme om dygnet.
Hästen som människans hobby och fritid får inte lika mycket rörelse. Den står mest stilla. Jag kan själv tycka det när jag passerar en hage med hästar. Där står de bara, tittar rakt fram och verkar ha ett uttråkat liv.

En rymlig hage att röra sig i är viktigt. För mycket att äta vid foderstationerna är inte bra för matsmältningen. På olika sätta måste utfordringen begränsas och fördelas mera så hästen inte glufsar i sig allt med en gång.
Veterinären varnar också hästägarna för att falla för mycket åt det som säljs: täcken, kläder, foder, bett och benskydd. Ofta är det för mycket av vad hästen naturligt behöver.


Stallet blir en naturlig plats både för hästen och tjejerna som sköter om den. Rutiner och säkerhet blir då viktigt. Sollentuna Ridklubb blev årets ridskola för att de sköter allt föredömligt.
Många grundpunkter är viktiga, som att ta det lugnt, låta hästen gå bredvid – inte bakom, låta bli att pilla med mobilen, går före hästen in och ur boxen, använd hjälm med hakband knäppt vid ridning, alltid reflexer i mörker och skymning… På sju sidor blir det många goda råd.

För småtjejer som drömmer om ett vuxenliv som ryttare kan Therese Nilshagen vara en förebild (ovan). Hon har tagit sig hela vägen från ridskola är världseliten. Nu bor hon i Tyskland, anställd i ett ridhus med 50 hästar och med 15-20 arbetskamrater. Framgångarna har varit många och vid dressyr-EM i Göteborg tog svenska laget brons.
Therese har hittat sin plats och följer sitt motto: lev och njut av nuet.
Hästen kan bli både jobb och en hel livsstil. Från nyåret går det att få skattebefriat friskvårdsbidrag för de som rider.

När hästen blir döttrarnas intresse får morsor ställa upp och svara för marktjänsten. I Umeå tog en grupp mammor tag i saken och började själva rida. Gemenskapen blev större samtidigt som det blev egen motion. Gruppen växer, fler mammor vill vara med. Och i kulissen väntar någon pappa på att också få vara med.


Tjejer dominerar hela tidningen, men män finns också med. I Panelen utfrågas tre kända män från ridsporten. Årets ridlärare är en man och han leder också tidningens hoppskola.
På sista uppslaget kommer en krönika från en man som varnar ”gubbarna” för språket kring tjejerna i stallen. Höstens metoo och visparkarbakut, blev en liten varningsklocka.
En pigg, lättläst liten tidning som försöker hitta balansen i både kön och innehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar