måndag 23 januari 2017

Snyggt förpackat när vänstern vill locka läsare

En special ger signal om något extra.
Stavas det SPETCIAL i en ny tidning är det en fyndig koppling till vem som ligger bakom.
Förlaget ETC vill spetca (min egen ordlek) sin tidnings-
utgivning.
SPETCIAL är ett magasin med innehåll som varit publicerat i Dagens ETC. Tanken är att fler ska upptäcka vad det innebär.
Visst väcker magasinet uppmärksamhet och lyser i tidningshyllorna.

Det är ett snyggt magasin med limmad rygg, fint papper, färgstarkt och lättläst. Det sista känns bra eftersom jag kritiserat läsbarheten i två tidningar i mina senaste inlägg.
Omslaget i Spetcial har tio olika rubriker. Många signaler läsaren ska fånga. Intrycket är att magasinet innehåller mycket, men kan också uppfattas som rörigt. Orden säger direkt att det är ett samhällsmagasin: ”Frihandeln... sverigedemokraterna... jihadistkrigare... klimatförnekare... restaurangkollaps... rasistisk... stad i kris... räddar världen.”
Allt speglar grunden i 40 års arbete av ETC.

Redan på första uppslaget, sidorna 2-3, kommer programförklaringen. Skaparen Johan Ehrenberg står i vinjettbilden självsäker med armarna i kors och tittar mot läsaren och lägger ut texten (ovan):
ETC behövs, en motor för att göra nytta, berättelser är början till förändringar och medier är vägen att nå målet.
Ehrenberg vet vad han vill efter 40 års arbete. Borgerliga tidningar ger inte det han vill ha.
 
Socialistiska tidningar ger en annan möjlighet att skapa något. Solceller skulle aldrig funnits och inte ETC drivit på, anser han.
Detta är en liten del i en inledning som är lång och agitatorisk. Frånsett det är greppet fräscht att redan på sidan 2 gå pang på. Andra tidningar väljer att öppna med 10-12 sidor annonser och småplock innan det tar riktigt fart med innehållet.

Ehrenberg och ETC vill påverka mycket i samhället: mat, klimat, energi och miljö. Nu driver han den enda lösningen: El till allt – bilen, huset, båten, järnvägen, maskinerna, på sjön, i luften.
Även inom medier vill han växa. En dagstidning i Göteborg är ett projekt. För det behövs 10 miljoner kronor. Tio lokala veckotidningar ligger också i planeringen. För det behövs 1 miljon per tidning.
Ett annat projekt är rörlig bild genom webb och abonnerad som hos de stora jättarna. Som det är nu finns inte plats för det mera kritiska som ETC vill berätta.
Minskade annonser skapar 
kris hos andra tidningar, men inte hos ETC som inte har några annonser alls, frånsett egna annonser på slutet (ovan).
Spetcial är ett påkostat magasin på 100 sidor. Allt förlaget gör bekostas av läsare och statliga bidrag. Lån och bidrag från läsarna betalas alltid tillbaka år från år.

Med så trogna läsare och goda bidrag går det att göra ett snyggt Spetcial. Layouten är rak, enkel och uttrycksfull. I öppningsuppslagen läggs rubriken på vänster sida, bild täcker ofta hela högersidan. På få ställen går bilden över mittvecket.
Tre textspalter med ojämn högerkant per sida. Inga block känns tunga, klassiska mellanrubriker bryter av. Allt är lätt att läsa rakt igenom.
I krönikor är ingångsorden i versaler och mager stil. Halvfet hade kanske lättat upp mera.
Bilderna ger kraft och profil. Ett grepp är att lägga in Bilden – ett helt uppslag med en stark bild och en kort infällt text (ovan).
Flera teckningar finns med en stark känga åt näringslivet.

Spetcial har en klar vänsterton.
Magasinet når nog sina trogna, men aktuella ämnen kan fånga in nya läsare:
Airbnb – uthyrning av lägenheter som drar fram över världen – får nu kritik när flera städer infört regleringar.
Stresstålighet har blivit ett nytt krav i platsannonser.
Bostadsbristen löses med flytande containerhus.
Streamade musiktjänster har gett en stark kamp om lyssnarna.
Johan Ehrenberg som ser el som lösningen för hela samhället, har varit ute och provkört elbilar och illustrerar en artikel med Teslas nya röda elbil - en våt dröm som nog ligger en bra bit från vänster (ovan).
Restaurangbranschen blomstrar med många nya jobb, trots ändrade skatteregler.
H&M har skrivit nya avtal för sina textilarbetare, men en debattör tycker det ännu är för tidigt att jubla över villkoren så länge inte hon och andra kan tänka sig arbeta där.

”Tunga” ämnen finns också. Störst utrymme får bil- och tvåmiljonersstaden Detroit, i dag ordentligt på dekis med bara 650 000 invånare, ödehus och 300 mord om året (ovan).
Saudis kvinnor gör uppror, Venezuelas president får kritik för att vara en dålig imitatör, slö och ointresserad, i Nordh Dakota fortsätter kampen mot oljeledningar.
Flera kända vänsterskribenter gör personliga inlägg.
Allt är förpackat på ett färgstarkt och lättläst sätt.
Grafiskt är det en uppvisning utan att krångla till en form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar