måndag 18 maj 2015

Lyckligt lottade med både koloni och tidning

Kolonister och älskare av papperstidningar har något gemensamt.
De är nördar inom sina områden.
Nu har fått ett gemensamt projekt:
Tidningen LYCKLIGT LOTTAD.

Premiärnumret kom förra onsdagen - just när kolonilivet sätter fart och det mesta blommar och är som grönast.
Åtminstone i Malmö/Lund.
Det är där tidningen delas ut gratis i alla koloniområden.
Premiären var lite stressad som det brukar vara vid deadline och tryckning. Det strulade med tillverkaren av
tidningsställen, så gruppen bakom tidningen fick snabbt låta snickra ihop nya. (bild t h) Något som de är stolta över och använder i reklamen.
- Mycket snyggare, säger fotografen Lars Dareberg som inblandad i tidningen.
Och visst ligger det lite av kolonistuk över stället. Vit benställning och ett litet "hus" målat i rött och med ett lock belagt med takpapp.
Kolonistuket kan också tolkas i tidningens logo - snickrade bokstäver uppskruvade på en röd stugvägg. Och visst är namnet fyndigt - stugägarna/läsarna är lyckliga över att äga en (koloni)lott.
De inblandade har alla varit på Sydsvenskan, men provar nu ett eget projekt.
- Idén är helt vår egen, men enkel och slagkraftig, säger Christer Holmgren, som är ansvarig utgivare.
- Hitta kunder som har gemensamma intressen, men som inte har någon informationskanal. Erbjud sen marknadsaktörer att nå dessa kunder.
- Vi har ingen sponsor bakom oss, utan projektet är vårt eget från början till slut.
Gruppen kallade samman olika koloniföreningar till möte, bjöd på soppa och informerade om sitt projekt.
- Enskilda kolonister når man bäst via djungeltrummorna, så för oss gäller det att göra en tidning som känns angelägen för dem, säger Holmgren.
 
Första numret kan kännas angeläget för kolonisterna. Största artikeln handlar om en kvinna som tog över en vildvuxen koloni och väckte den ur törnrosasömnen.
Med en 50 kvm stuga har hon valt att bo där hela tiden det är tillåtet, vilket brukar vara 1 april till sista oktober. Sen stängs vattnet av. Hon valde att skaffa en mindre lägenheten för vintermånaderna.
Det speglar också en del av utvecklingen av kolonierna. Nu är inte odlingen det viktiga, utan en liten fin sommarstuga med en trädgård att pyssla om. När andra stugor får standard för året runt, blir kolonistugorna ett alternativ som ett litet sommarhus. Ett generationsskifte blir det också när yngre som bor nära i stan söker sig till kolonierna.
 
Stadsodling är ett annat tema som får utrymme. I Lund byggs en helt ny stadsdel och där är stadsodling med ett drygt hundratal små lotter en viktig satsning.
Ett uppslag är kortintervjuer med kolonister från olika områden.
Många korta notiser finns med tips om prylar och böcker, lite produktinfo.
Till en expertpanel kan kolonisterna fråga om råd.
Årets pelargon är utsedd och den heter  Violino, en violett blomma.
På ett uppslag finns en stor översiktsbild över ett koloniområde, lite inspirerat av en bildlösning i Sydsvenskan. Och så finns det förstås korsord och tips på snickarpyssel, som här är en bänk, saker som också hör till kolonilivet.
 
Allt och lite till i  en lättsam läsning på 28 sidor. En utmaning blir att hitta lite nytt och överraskande som kolonisterna inte känner till. Formatet är en lite klippt dagstidnings storlek. Layouten är rak och uttrycksfull och kan väl kännas igen lite från andra näraliggande tidningar i samma format.
Nu är det bara kolonister i Malmö/Lund som får tidningen. Skåne är landets kolonitätaste län. Här motsvarar koloniytan 2700 fotbollsplaner.
 
* Har ni någon tanke på att utöka - fler koloniområden i övriga landet, webben eller andra tidningar?
- Det beror på hur Lyckligt Lottad utvecklas, säger Holmgren. Men vi är öppna för att expandera på olika sätt. Vi är tidningstokar, så det vore konstigt om diskussionen inte fördes. 

* Räknar ni med någon lön eller är det ett hobbyprojekt?

- Båda delarna finns. Vi gillar högt och rent att göra tidning, så vi har oförskämt roligt. Sedan beror det på om vi kan dra in pengar. Vi är förstås prisgivna åt annonsmarknaden, säger Holmgren.

Annonstillgången är hyfsat för att vara första numret. Men fler behövs nog om allt ska gå runt.
Fem nummer till ska komma ut i sommar. Nästa tryckning sker 3 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar